Maak je eigen opstelling

Maak je eigen familie opstelling.
Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.
Leo Tolstoj

Loop je vast in je gedachten en gevoelens? Zijn er persoonlijke issues die jouw welzijn en zelfontplooiing in de weg zitten?
Familieopstellingen kunnen inzichtelijk maken hoe dat komt en je helpen inzicht te krijgen in jezelf en je relaties.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methode die gebruikt wordt om inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek van een familie of systeem. Traditioneel doe je een familieopstelling onder leiding van een begeleider met een groep deelnemers die elkaar en hun geschiedenissen vaak niet kennen. Dit betekent dat een familieopstelling niet bestaat uit jouw echte familie. Uit de groep deelnemers kies jij gevoelsmatig de plaatsvervangers voor jezelf, familieleden en/of andere personen waar je mee verbonden bent of je vraag mee samenhangt. Het kan echter ook heel goed door middel van stoelen, matten of zoals ik het doe, tafelopstellingen met duplo poppetjes. Dit wordt veel gebruikt door therapeuten.

Door deze methode te gebruiken, kun je een beter begrip krijgen van de onderlinge relaties en emoties in je familie of systeem en kun je mogelijke oplossingen vinden voor eventuele problemen of conflicten. Een familieopstelling kan daarom helpen bij het verbeteren van relaties en het verwerken van trauma’s en moeilijke gebeurtenissen. Probeer het eens uit en zie wat voor inzichten het voor jou kan opleveren!

Nu is de vraag: “Hoe kun je hiermee zelf aan de slag?”

Zo maak je een tafelopstelling. Maak ruimte op een tafel. Als je ze hebt, gebruik dan duplo-poppetjes en voor tieners Playmobil. Die jezelf en je familie of in elk geval je gezin van herkomst en andere belangrijke relaties kunnen verbeelden. Als je geen poppetjes hebt, kun je bij Ali Express zoeken op “big size actiefiguren stad”. Daar kun je losse imitatie poppetjes bestellen. Zowel kinderen als volwassenen. Een goed alternatief is het gebruik van foto’s, of poppetjes/ plaatjes van internet halen, printen en uitknippen. En dan:

Zet je/Leg je gezin van herkomst voor je neer. Rustig, één voor éen, waarbij je begint bij jezelf. Breid uit met je (evt.) broers en zussen. Op volgorde van leeftijd. Zet of leg nu je ouder(s) recht boven jezelf en je broers en zussen. Nu kun je daarbij de volgende vragen stellen. Bijvoorbeeld:

• Ontbreekt er iemand? Zet hem/haar erbij.
• Klopt deze logische opstelling voor mijn gevoel wel?
• Wie staat er dichterbij of verder af van mijn ouders/verzorgers?
• Hoe sta ik ten opzichte van mijn broers en of zussen? En wat betekent dit voor mij?
• Verschuif de poppetjes/plaatjes totdat je denkt dat de verhoudingen kloppen.
• Wat betekent deze nieuwe verhouding voor de verschillende familieleden?
• Als ik mij verplaats in hun schoenen, hoe hebben zij dat dan beleefd?
• Wat betekent dat voor hen of hem of haar? Willen ze daar staan?
• Staat er nu iemand alléén? En anderen dichtbij elkaar? Wie of wat hielp je toen je het moeilijk had?
• Wat raakt je aan de opstelling?
• Zou je het anders willen? Wat is daarvoor nodig?

Het is niet altijd makkelijk in je éentje antwoorden op vragen te vinden. Lees ook: hoe laat je je leven weer stromen? Misschien kun je de opstelling maken met iemand die dicht bij je staat. Een vriend, vriendin of familielid? Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid dat ik je help bij het maken van de opstellingen. Waardoor er nieuwe inzichten ontstaan over bepaalde patronen en niet direct zichtbare verhoudingen en knelpunten, “zomaar” zichtbaar en voelbaar worden. Dat geeft zoveel meerwaarde. Ik weet uit ervaring hoeveel impact deze opstellingen hebben. Ik ben er dan ook heel enthousiast over. Het is mijn werk geworden.In onderstaande video laat ik een voorbeeld zien van opstellingen met duplo poppetjes.